Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


áfa

ÁFA menüpont

Az ÁFA menüpontban az ÁFA analitika és az ÁFA javítás (45 nap és pénzforgalmi) menüpontok érhetőek el.

Importáláshoz során az ÁFA kódok listáját ITT éred el.

áfa_analitika_ált_1.jpg


ÁFA analitika

Az ÁFA analitikát az ÁFA → ÁFA analitika menüpontban lehet elindítani.

Indítás után automatikusan az adott havi ÁFA bevalláshoz összegyűjtésre kerülnek az adatok, amelyek a megjelenő lap fülein ellenőrizhetőek és az XX65/650/651 import gomb megnyomásával emelhetőek be az ÁNYK-ba. Ha van előző időszakról áthozott ÁFA, annak összegét (a NULLÁT is!!!) írjuk be. Ha az Import véglegesítéssel gombra nyomunk, akkor az előző időszakról beszámítható (csökkentő) tétel is megjelenik az Ügyféltájékoztatóban, ha csak az Importra, akkor ez az adat nem jelenik ott meg.

Az Ügyfél tájékoztató az ÁFA egyenleg közlésére szolgál az ügyfél felé. A gomb megnyomása után, ha volt 5%-os ÁFÁ értékesítésünk, akkor meg kell válaszolni, hogy érintettek vagyunk-e a turizmus fejlesztési hozzájárulásban. Amennyiben igen, akkor a Yes gomb megnyomása után az egyenleg közlőn megjelenik a turizmus fejlesztési hozzájárulás fizetendő összege is. Amennyiben nem, akkor a No gomb megnyomása után megjelenő egyenlegközlő nem fogja tartalmazni a turizmus fejlesztési hozzájárulást.

Az XXTFEJLH import szolgál a turizmus fejlesztési hozzájárulás ÁNYK-s bevallásának elkészítésére. A program automatikusan elkészíti, amennyiben volt 5%-os áfás értékesítésünk. Amennyiben volt 5%-os áfás értékesítésünk, de nem vagyunk turizmus fejlesztési hozzájárulásra kötelezettek, akkor ne indítsuk el ezt a bevallást!

A PTGSZLAH-val a pénztárgépes forgalomhoz kapcsolódó ÁNYK-s bevallást lehet elkészíteni, az arra kötelezettek részére az érintett üzlet adatainak megadása után.

A fizetendő áfát a Fizetendő ÁFA analitika fülön tudjuk ellenőrizni, ezzel a kézzel és számológéppel való ellenőrzést kiváltani. Erről bővebben az ÁFA javítás, ellenőrzés menüpontban.

Az előzetes áfát az Előzetes ÁFA analitika fülön tudjuk ellenőrizni, ezzel a kézzel és számológéppel való ellenőrzést kiváltani. Erről bővebben az ÁFA javítás, ellenőrzés menüpontban.

Az Összesítő M-01-es laphoz és az Összesítő M-02-es laphoz füleken a hiányzó ügyfél adatokat pótolhatjuk a Módosít gomb megnyomása után.


Áfa javítás, ellenőrzés

Az ÁFA bevallás benyújtása előtti ellenőrzést segíti a Relax könyvelőprogram, amely funkció az ÁFA analitika menüponton belül érhető el.

A havi ÁFA lefutása után az Előzetes ÁFA analitika, illetve a Fizetendő ÁFA analitika fülre kattintva lehet indítani az ellenőrzést.

Ha minden tétel előtt zöld alapon szerepel a betűjel, az azt jelzi, hogy ellenőrzött és egyező tételről van szó. A fehér alapon szereplő betűjel a még nem ellenőrzött tételeket jelöli.

Ellenőrzés, javítás lépései:

  1. Válasszuk ki az ellenőrizendő hónapot.
  2. Lépjünk az Előzetes ÁFA analitika, vagy a Fizetendő ÁFA analitika fülre.
  3. Ha látunk nem zöld betűjelű tételt, akkor indítsuk el az ellenőrzést, az Ellenőrzés gomb megnyomásával.
  4. Válasszuk ki a tételt!
  5. Írjuk be a számlán szereplő adatokat valamelyikét: az áfa alapot, áfát, vagy a bruttó összeget (csak az egyiket!)
  6. Amennyiben eltérés van, akkor a tételre duplán kattintva javíthatjuk a naplóban a tételt.
  7. Egyezés esetén zölddé válik a betűjel alapja, nyomjuk meg a Mentés gombot.

Az importálásból hozott vevőt automatikusan jónak veszi a program és zöld színnel jelöli!


ÁFA javítás (45 nap és pénzforgalmi)

Ezt a menüpontot az egyszeres könyvvitelt vezetők és a pénzforgalmisok tudják használni.


M-es lapok - ÁFA 2020.07.01. után

A NAV 2.0 használatával az ÁFA analitikában az Új M lap (2020.07.) fülön látjuk az M-es lapokat, melyeket a program beemel az áfa bevallásba.

A NAV 1 számla vagy a NAV összes számlával tudjuk beemelni a NAV felé már lejelentett adatokat, és A számlához tartozó M lap adat a NAV2.0-ból résznél tudjuk ellenőrizni, hogy a Relax-os és NAV-os adatok egyeznek-e, pároztatva lettek-e.

A Szállítók listájánál, ha nincs megadva adószám, akkor a javítást a Módosítás gombbal tehetjük meg.

NAV szinkron összes gomb, majd a 65A bevallás összesen adatai fülre visszatérve elkészíthető a bevallás (ha mégsem szinkronizáltunk eddig, akkor ezt itt is megtehetjük).

/home/relaxkon/public_html/dokuwiki/data/pages/áfa.txt · Utolsó módosítás: 2020/09/04 11:11 szerkesztette: krisztina