Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


gyorstalpaló

Relax Gyorstalpaló

Ez a cikk a kezdeti használathoz tartalmaz útmutatót.

A könyvelést a Rögzítés menü alatt található Napló rögzítésben kell elvégezni. Mindent itt könyvelünk: Pénztár, Bank kézi könyvelése, Vevő, Szállító, Vegyes napló.

Rögzítéskor mindig Tab vagy Enter billentyűt kell használni illetve F4 és Ins gomb. Ha a tétel lementése előtt észreveszed, hogy rossz a dátum vagy az összeg, akkor egérrel az adott mezőbe kattintva tudod módosítani.


Rögzítés menete

 1. Megnevezés: itt már sok minden fel van töltve. Ettől függetlenül szabadon is beírható tetszőleges szöveg. TAB/ENTER billentyű
 2. Összeg: Fontos: Ide a Számla teljes összegét kell beírni. TAB billentyű
 3. Bizonylatszám: Számla sorszáma, Banki kivonat… ENTER billentyű.
 4. Telj., kelt: Ha a bizonylat készpénzes, akkor elegendő csak itt megadni a dátumot. ENTER
 5. Alábontás: Fontos: Az Áfa jellegére vonatkozik. Ha levonhatós áfás tételt könyvelsz „T”-tartozik kell, ha fizetendőt, akkor „K-követel”. Ha nem érint áfát, mint pl. bér, vevő/szállító kiegyenlítése bankon vagy pénztáron keresztül, akkor „ Nincs”-et kell kiválasztani. ENTER
 6. Eljutsz a Vevő/Szállító mezőre. Itt F4 gomb megnyomásával be tudod hívni a már felvitt partnereket és enterrel ki tudod választani akit szeretnél. Új partnert rögzítés közben is fel tudsz vinni INS gomb megnyomásával. Fontos, hogy a partner adószáma kötőjelesen legyen berögzítve, majd ki kell választani, hogy Vevő vagy Szállító és a zöld plusz „ ” gombra is rá kell kattintani, mert ekkor fogja a 311 vagy 4541 alábontását elvégezni. Ezután újra ENTER billentyűt használj mindaddig míg végig nem mész a Teljesítési dátumon, fizetési határidőn. Majd ENTER az Új tétel ikonra. Itt szintén Entert nyomsz.Felugrik egy újabb ablak. Számlaszám mezőben kiválasztod azt a főkönyvi számot amire könyvelni szeretnél. Pl. telefon 5242. Tab-al/ENTER-el az összegre ugrik. Tab-al átmész az áfakulcs mezőre, kiválasztod amelyiket szeretnéd és újra ENTER. Ha van speciális áfás tételed akkor az ÁFA Kiegészítés ablakban tudod rögzíteni (mint pl. tárgyi eszköz beszerzés, közösségen belüli, ITT kell kiválasztani, magától beteszi a megfelelő áfa sorba) majd innen a Mentésre ugrik. Ekkor visszaugrik a fő ablakra. FONTOS: Ha az előbbi ablaknál nem a teljes összeget írod be, hanem pl. a telefonszámlából csak a 27%-st (lentebb automatikusan meg is lehet bontani 70-30%), akkor utána a főablakban újra aktív lesz az Új Tétel ikon, így további áfás tételt rögzíthetsz be.
 7. Visszakerülünk a fő ablakra. Lent alul, ha további számlákat szeretnél könyvelni, akkor a Rögzítés következővel, ha befejezted a könyvelést, akkor pedig Rögzítés kilépéssel ikonra lépni.
 1. Vevő, Szállítói számlák kiegyenlítése Bankon, Pénztáron keresztül. Napló rögzítés. Megnevezés tetszőleges. Összeg amit szeretnél kiegyenlíteni. Bizonylat szám: Bank kivonat sorszáma vagy Pénztárbizonylat sorszáma. Dátum: amikorra szeretnéd bekönyvelni. Alábontás: NINCS. Ha pl. szállítói számlát egyenlítesz ki: „T” Szállító, F4 megnyomásával kiválasztani a Partnert. „K” 384.
 2. Lent alul bal oldalt megjelenik Zöld nyíl Vevő/ Szállító kiegyenlítés. Feljön külön ablakban a partner ki nem egyenlített számlái. Kiválasztani amelyiket ki kell egyenlíteni. Ha a Teljes összeg lesz, akkor Zöld nyíl, Kiegyenlítés, majd Mentés. Ha részkiegyenlítés akkor az Összeg mezőbe kell beírni a részösszeget, majd jobbra Kék színű nyíl Kiegyenlítés és Ment.

Felkönyvelt tétel javítása

 • a Rögzítés menüben Ellenőrzés sor, azon belül a javítani kívánt tételt kiválasztani, majd kettő kattintás vagy Módosítás gomb megnyomásával felugrik az eredeti rögzítési ablak. Itt tudod a javított, tőrölt tételek után újra rendezni a könyvelésed.
 • Áfa analitikában kiválasztani pl. Előzetesen levonható áfa. Itt megjelenik az adott időszakra vonatkozó számlák. Javítani kívánt bizonylat sorára kétszer kattintani és feljön az eredeti rögzítési ablak.
 • Vevő, szállító analitika, adott tételre állva, majd Módosít gomb.
 • Főkönyvi kivonat. Az adott főkönyvi számra ráállva, kétszer kattintás, felhozza az összes oda könyvelt tételt. Kiválasztod egérrel amit javítani szeretnél, kétszer kattint ismét és feljön az eredeti rögzítési ablak.

Vevő, Szállító analitikában lehet adott vevőre, szállítóra (vagy az összes vevőre/ szállítóra attól függően, hogy lent alul a Nyomtatás feltételénél, mint jelölsz), lekérni a pénzügyi nyilvántartást. Ha az összes vevőt/ szállítót kéred le, akkor nem a képernyőre fogja kinyomtatni, hanem a Relax könyvtár PDF mappájában fogod megtalálni.

Vevő/ Szállító egyenlegek Összesítése menüben tudod adott időpontra lekérni az Összes nyitót tételt az adott partnerre külön vevő, külön szállítóra. Itt lehet lekérdezni a korosított listát is.

/home/relaxkon/public_html/dokuwiki/data/pages/gyorstalpaló.txt · Utolsó módosítás: 2020/06/18 10:54 szerkesztette: krisztina