Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


bérszámfejtés

Bér menü

Bér menü elemei

 • Alkalmazottak
 • Bérszámfejtés
 • Alkalmi foglalkoztatás 2010.04.01-től (Egyszerűsített foglalkoztatás kezelése)
 • Alkalmi foglalkoztatás lista összes ügyfélre egyben
 • 2019 évi bevallások import
 • 2020 évi bevallások import
 • Bérparaméterek
 • Bevallások beállításai
 • 08-as bevallás és KSH paraméterek beállítása
 • Jogcím sorszám ellenőrzés
 • Hibás bértételek keresése
 • Bér listák

bér menü 1

A bér gyorsmenü

A bérmenü legfontosabb almenüi ikonként is elhelyezésre kerültek a gyorsmenüben:

 • Alkalmazottak
 • Bérszámfejtés
 • Alkalmi foglalkoztatás 2010.04.01-től (Egyszerűsített foglalkoztatás kezelése)
 • 08-as havi járulékbevallás kezelése
 • 58-as járulékbevallás kezelése

bér menü elemei 2


Alkalmazottak

Alkalmazottak menü indítása

Az Alkalmazottak menü indítása történhet a Bér → Alkalmazottak menüből, vagy az ikonos gyorsmenüben a kis ember alakokra kattintva:

Alkalmazottak menü indítása 1. bér alkalmazottak menü indítás 2

Új alkalmazott rögzítése

Új alkalmazottat az Alkalmazottak menüpontban kétféle módszerrel lehet rögzíteni:

 1. Az Új gombra kattintva (rögzítéssel)
 2. 08-as adatbe gombra kattintva a 08-as bevallásból beimportálva (importálással)

A korábbi bérszámfejtőprogrammal feladott 08-as állományokból beolvashatóak a munkavállaló adatai (lakcím, bankszámlaszám és elérhetőségi adatok kivételével) így sokkal gyorsabban lehet átemelni az adatokat a régi programból, mintha kézzel rögzítenétek.

Új alkalmazott létrehozása. Új alkalmazott létrehozása beolvasással

Új alkalmazott létrehozása rögzítéssel

Az Új gombra kattintva kell az alkalmazott adatait megadni, majd a jogviszony adatoknál is az Új gombokra kattintva kell megani a jogviszonyra jellemző alap és részletes adatokat megadni.

bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_rögzítéssel_1.jpg

Új alkalmazott létrehozása beolvasással (importálással)

A 08-as adatbe gombra kattintva a már létező, XML formátumban lementett 08-as bevallásból tudjunk az alkalmazottak adatait beimportálni, a lakcím, bankszámlaszám és elérhetőségek (pl.: e-mail cím) kivételével. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy akár több száz dolgozó adatát egyszerre rögzítsük, akár több 08-asból kiválogassuk a szükséges dolgozókat, ugyanis az importálás előtt egy előzetes képernyőn még törölhetünk, illetve hozzáadhatunk alkalmazottakat.

bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_beolvasással_2.jpg. bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_beolvasással_3.jpg. bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_beolvasással_6.jpg. bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_beolvasással_7.jpg

Nyomtatvány mentése ÁNYK-ban XML formátumba:

bér_alkalmazottak_új_alkalmazott_beolvasással_4.jpg


Alkalmazott kiléptetése

Az alkalmazott kiléptetése esetén a jogviszonyhoz kapcsolódó alap és részletes blokkban is meg kell adni a kilépés dátumát ahhoz, hogy a program helyes működéséhez.

A kilépett dolgozókat a Megszűnt alkalmazottak is menü bepipálásával jeleníthetőek meg.

bér_alkalmazottak_kilépettek.jpg

bér_alkalmazottak_kilépettek_2.jpg

bér_alkalmazottak_kilépettek_3.jpg

Kilépéskor a szabadságos adatokat újra kell számítani, a helyes érték megállapításához, amelyet két módszerrel tehetünk meg:

 • „bele kell kattintunk” valamely adatba, majd mentünk, vagy
 • újra elindítjuk a módosítást, és utána mentünk.

bér_alkalmazottak_kilépettek_4.jpg


Év eleji teendők és teendők változás esetén

Év elején a béreket újra fel kell rögzíteni, akkor is, ha a bér nem változott!

 1. Válasszuk ki a dolgozót és a jogviszonyát, majd alul az utolsó érvényes tételt.
 2. A Másolás gombbal átemelhetjük a már kitöltött adatokat.
 3. Az év eleji bér érvényesítéshez a Módosítás gomb segítségével fel kell venni az adott évre vonatkozó alapbért.
 4. A Kifizetési jogcímek fülön válasszuk ki az Alapbért, majd a Hozzáadás gombbal emeljük be a dolgozói adataiba és mentsük az állományt. Eddig a lépésig minden év elején el kell készíteni a tárgyévi adatokat, minden alkalmazottra.
 5. Ha változás volt évközben (pl.: béremelés) akkor ugyanígy az 1-4-es pontban leírtak alapján kell eljárni, majd a Módosítás gomb megnyomása után tudjuk a bért átírni.
 6. A „másolat” megnevezést célszerű átírni beszédesebb megjegyzésre.

Alkalmazottak adatainak exportálása

enlightenedAz alkalmazottak adatai az Alkalmazottak menü indítása után exportálhatóak az Excelbe másol gombbal.


Bérszámfejtés

A bérszámfejtés menüt a Bér főmenüből érjük el.

ber_berszamfejtes_1.jpg

Nem magánszemélyhez köthető kifizetések számfejtése

Amennyiben nem magánszemélyhez köthető kifzetés kerül számfejtésre, akkor a felső sávban be kell pipálni a Magánszemélyhez nem köthető van mezőt. Ekkor a név blokkban megjelenik a !Nem Magánszemély, amelynek a Bérjegyzék → Bruttó jövedelmek blokkban az Új gomb megnyomásával lehet a kifizetést számfejteni.

Egyszerűsített foglalkoztatás bérszámfejtése

Az egyszerűsített foglalkoztatás bérszámfejtése külön menüben történik (Alkalmi foglalkoztatás 2010.04.01-től), viszont a bérbe való átadás után az adatok megjelennek ebben a bérszámfejtés menüben, és ott még módosíthatóak. Innen lehet majd a főkönyvbe feladni az adatokat, a többi bér adattal együtt.

Havi béres munkavállaló bérszámfejtése

Új, havi bérszámfejtés generálása

 1. Válasszuk ki a számfejtendő hónapot.
 2. Azokra a dolgozókra, akiknek van rögzített alapbére (ami arra az évre/időszakra érvényes), az Összes bérj. gomb megnyomásával generálhatunk csoprotosan bérszámfejtést. Ez a dolgozó alapbére alapján fogja minden alakalmazott bérét számfejteni, amelynek az eredménye a Bérjegyzék fülön látható.
 3. Ha csak egy személyre szeretnénk számfejteni, az alapbér alapján, akkor a munkavállaló kiválasztása után, a Bérjegyzék fülön a Bérjegyzék készít gomb megnyomásával tehető meg.
 4. Az egyes jogcímek (akár az alapbér) kézi rögzítése a Bérszámfejtés fülön állva, a Bruttó jövedelmek blokkban az Új, vagy a Módosít gombra kattintva lehetséges.
 5. A Bérszámfejtés fülön, a Bruttó jövedelmek blokkban a Módosít gombbal lehet új kifizetési jogcímet hozzáadni, a Törlés gombbal pedig törölni.
 6. Személyenként új bérjegyzéket a Bérjegyzék fülön a Bérjegyzék készít gombbal készíthetünk, és a Bérj. rögzít gombbal módosíthatjuk.
 7. A megjelenő képernyőn (Havi bérszámfejtési segédlet) láthatjuk az aktuális hónap időadatait. Amennyiben a dolgzó távolléti díjának számításához szükséges az előző hat hónap pótlék és időadatainak rögzítése, azt itt tehetjük meg.
 8. A dolgozó adott havi munkaideje és órabére, távolléti díja megjelenítésre kerül, amelyek manuálisan módosíthatóak.
 9. Minden távollétet, kieső időszakot a Kieső időszakok blokknál viszünk fel. Előfordulhat, hogy „bele kell kattintani” a dátumba, azaz, ha csak 1 napos a távollét, kieső időszak, akkor a záró napot újra ki kell választani. A Relax magától számolja a távolléti, kieső napi napokat. Előfordul, hogy figyelmeztető üzenetet dob fel a program a távollét, kieső idő megadása során.
 10. A távollétek, kieső időszakok rögzítése során a program számolja az arra eső bért, juttatást. A Jelenléti ív adatai mezőben kézzel is vihetünk fel idő és juttatási adatokat, pl. műszakpótlékra jogosító órák számát (Enter gomb megnyomása után frissít és számol a program). Ha végeztünk az időadatok és összegek megadásával, a Generál gombbal készíthetjük el a számfejtést, amely a „Valóban lezárja a számfejtést?” kérdésre adott Igen válasz után is módosítható lesz.
 11. A kieső időszakoknál, ha volt pl. táppénz, akkor a Relax-ból indíthatjuk az ÁNYK-s (OEP-es) bejelentéseket. (ONYFEBPENZ_MAK_fogl_ig és ONYFEBPENZ_MAK_foly_ker_kept)
 12. A számfejtett időadatokat a Bérjegyzék fül jobb oldali blokkjában is láthatjuk, ezek az időadatok fognak megjelenni a dolgozó számára készített bérjegyzék alján. Ha az itt megjelenő időadatokat a számfejtés módosítása nélkül akarjuk módosítani, akkor itt tehetjük meg.
 13. A bérből történő levonásokat a Bérjegyzék fülön a Levonások és letiltások blokkban rögzíthetjük, az Új gomb megnyomásával. Az E.hó gombbal az előző havi levonásokat, letiltásokat emelhetjük át. Rögzítéskor ügyeljünk arra, hogy a bankszámlaszámot a kötőjel nélkül adjuk meg: 1111111122222222 vagy 111111112222222233333333 formátumban.
 14. A Szabad kéz funkcióval a számfejtés bármely eleme átírható és módosítható. A Frissítést akkor használjuk, ha az első számfejtés után bármit módosítunk. A Bér utalások gomb megnyomásával kezdi előkészíteni a Relax a dolgozó utalási állományát.
 15. Bérjegyzék a Nyomtatással, vagy a PDF e-mail-lel állítható elő.

Bérfeladás és bérlisták

A bérszámfejtésen belül a Bérjegyzék melletti füleken a következő funkciókat érjük el:

 • Éves bér (nyomtatható, szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Kieső időszakok (szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Havi összesítő (nyomtatható, szűrhető, excelbe exportálható adatok), ahol a FŐKÖNYVI FELADÁS is megtalálható: Főkönyvbe terhel
 • Járulék havi lista (szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Járulék bevallás lista (szűrhető, excelbe exportálható adatok), amely a 08-as bevallás adatait tartalmazza
 • Havi statisztika (nyomtatható, szűrhető, excelbe exportálható adatok), a KSH statisztikai adatokat tartalmazza, amennyiben helyesen lett beparaméterezve a beállításokban
 • Befizetett jár. (szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Havi cafetéria
 • Bér és munk. járulékok lista (nyomtatható, szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Szabadság (szűrhető, excelbe exportálható adatok)
 • Kimutatások (folyamatban)

Egyéb funkciók

 • A dolgozók névsorában ugyanúgy tudunk szűrni, keresni és excelbe exportálni, mint a program könyvelési részében.
 • A Bérjegyzék fülön a Bruttó jövedelmeknél egy adott tételre kattintva megnézhetjük annak és az egész bérjegyzéknek a történetét, hogy ki (melyik felhasználói kóddal bejelentkező felhasználó), mikor, milyen módosítást végzett.
 • A dolgozó nevére, illetve a jogviszonyának sorára duplán kattintva az Alkalmazottak képernyőn a dolgozó adatai jelennek meg.
 • Az alkalmazottak részére az Alk. e-mail gombbal küldhetjük el a bérjegyzéket, amennyiben van Thunderbird levelező programunk (ingyenes program)

Alkalmi foglalkoztatás 2010.04.01-től

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozók adatait rögzíthetjük és számfejthetjük ezen a felületen.

BérAlkalmi foglalkoztatás 2010.04.01-től menüpont alatt tudjuk indítani a funkciót.

Kézi rögzítés menete:

1. Új EFO-s alkalmazott rögzítése (módosítása):

Az Alkalmazottak adati fülön állva válasszuk ki a hónapot, majd az Összes alkalmi foglalkoztatott névsora blokkban az Új (Módosít) gombbal vigyük fel az adatokat. Az Állampolgárságnál a nemzetközi kódok szerint vannak betűrendben az országok.

A zöld nyilas Egy, vagy az Összes megnyomásával az alkalmazott adatai átkerülnek az Aktuális hónapban foglalkoztatottak névsora blokkba. Visszavenni a piros nyilas Egy, vagy az Összes megnyomásával lehet.

2. EFO-s bér számfejtése:

A bérszámfejtés a Foglalkoztatott ellátottsági adatai naponta blokkban az Új (Új csoportos) gombok megnyomásával kezdődik.

A foglalkoztatás Jellegének kiválasztása után a foglalkoztatás Kezdete és Vége a megadandó. A Dátum nullázzal, lehet visszavonni a beírt dátumot. Ha még nem volt foglalkoztatva előtte, akkor kattintsunk a Foglalkoztatott éves adati (napok száma), vagy a Foglalkoztató éves adatai (napok száma) blokkba, és utána állítsuk be a dátumot. Amennyiben csak egy napot, pl.: 2020.07.01-én akarjuk foglalkoztatni, akkor a végénél válasszuk ki újra a 2020.07.01-et (ezt hívjuk egymás között úgy, hogy „kattintsunk bele”) és akkor meg fog jelenni a dátum.

Ha középfokú végzettséget igényel a tevékenység, akkor ne felejtsük el ezt itt bejelölni!

Az EFO-s bért két módon adhatjuk meg:

I. A Foglalkoztatott ellátottsági adatai naponta blokk alatt a Béradatok, majd a Módosít gomb megnyomásával, vagy

II. A Bér összege mezőbe a bér beírásával, és a Bér feltölt, vagy az Össz. bér fel. gombbal (ez utóbbi esetben minden dolgozónak ugyanazt az összeget fogja beírni)

A bérbe az Aktuális hónapban foglalkoztatottak névsora blokkban a Bérbe terhel, vagy Összes bérbe gombbal lehet, visszavenni pedig a Terhelés vissz. gombbal.

3. EFO-s bejelentése:

Az ÁNYK-ba a Foglalkoztatott ellátottsági adatai naponta blokknál a 1042E import, illetve csoportosan a Csop. 1042E gombokkal lehet átadni.

4. EFO-s igazolások elkészítése:

A Foglalkoztatott ellátottsági adatai naponta blokkban ki kell választani, hogy Havi legyen az igazolás, vagy sem, és az Igazolás, illetve az Össz. PDF segítségével állíthatóak elő a szükséges igazolások.

Adatok betöltése ÁNYK-ból:

Amennyiben nem a Relax könyvelőprogramon keresztül történt a bejelentés, de rendelkezésünkre áll az ÁNYK által előállított .frm típusú file, akkor az ÁNYK beolvasás gomb használatával betölthetjük a T1042E adatait. Betöltés után az Egyszerűsített foglalkoztatás kezlése képernyő jelenik meg, ahol a nyomtatványon lévő adatokat láthatjuk. Mentés után a program rákérdez, hogy szakképzett minimálbérrel számoljon-e a program (azaz szakképzettséghez kötött-e a munkakör).

Ha véletlenül nem azon az ügyfélen állunk, akinek az adatati beolvastatjuk, figyelmeztetést küld a program, és a megfelelő ügyfélre (munkáltatatóra) írja be az adatatokat.

Adatok betöltése, ha az ügyfél applikációt használ:

Ha ügyfelünk saját maga jelenti be az EFO-s dolgozókat, akkor kérjük meg rá, hogy az applikációból küldje át számunkra az adatokat .csv formátumban (Az applikációban a Könyvelői funkciók menüpontban találjuk).

Az EFO-s bejeltéses applikáció ikonjára kattintva tallózzuk ki a file-t és válaszoljuk meg, hogy szakképzett minimálbérrel számoljon-e a program (azaz szakképzettséghez kötött-e a munkakör).

Az adatok beolvasásra és megjelenítésre kerülnek a Foglalkoztatott ellátottsági adatati naponta blokkan, és a dátum alapján kiválasztott sorra kattintva megjelennek a részletes dolgozói adatok is.

Amennyiben ezt az importálási módot választjuk, szükséges a dolgozói adatokat kiegészíteni, hiszen az applikációban pl. nem kell rögzíteni a születési dátumot, míg a Relax könyvelőprogram bekéri azt. Ezeknél a dolgozóknál pirossal lesz jelölve a Születési idő mező.

Egyéb képernyők:

Havi foglalkoztatás adatai összesítve és az Éves adatok egyben fülön összesítéseket találhatunk


Alkalmi foglalkoztatás lista összes ügyfélre egyben

A Bér → Alkalmi foglalkoztatás lista összes ügyfélre egyben menüpontban tudjuk egyeztetni az összes ügyfél EFO-s számfejtését, lejelentését és a hibákat itt könnyen ki tudjuk szűrni. (az ábrán egy hibás tétel van bekeretezve)

ber_alk_1.jpg


2019 évi bevallások importok

A funkciók a 2020 évi bevallások importok menühöz hasonlóan működik.


2020 évi bevallások importok

ber_2020_1.jpg

2008-as havi járulékbevallás

Ebből a menüből készíthető el a 08-as havi bevallás 2020-ban.

, ,

2058-as egyéni vállalkozó járulék bevallás

A Bér2020 évi bevallások importok 2058-as egyéni vállakozói járulék bevallásnál tudjuk elkészíteni az 58-as bevallást.

A Havi bevallásokHavi bevallások fülön a hónap beállításával egy, vagy több egyéni vállalkozó bevallását készíthetjük el.

Ne felejtsük el a Szakképzési hozzájárulás megállapítási kötelezettségem nincs mezőt megfelelően jelölni (ez a funkció ellenőrzi az exportkor és a ha nincs beteszi az X-et)

Havi bevallásokTeljesség ellenőrzés az esetleges hibákat jelzi.

A Negyedéves bevallásokHavi bevallások fülön a negyedév beállításával egy, vagy több őstermelő bevallását készíthetjük el.

Negyedéves bevallásokTeljesség ellenőrzés az esetleges hibákat jelzi.

KIVA bevallás

Itt készíthetjük el és importálhatjuk az ÁNYK-ba a negyedéves KIVA bevallásokat.


Bér paraméterek

A Bér → Bér paramétereknél állíthatjuk be a bérszámfejtéshez és az egyéb adóhoz, kedvezményekhez kapcsolódó értékeket, számlaszámokat.


Bevallások beállításai

A bér program helyes működéséhez szükséges az ÁNYK-val való helyes összeköttetés. Ennek beállítását először a Bér → Bevallások beállításai menüben kell megtenni, majd a 08-as bevallás és KSH paramérterek beállításánál lehet folytatni.

Az ügyintéző neve és telefonszáma mezőkben kitöltött adat fog az ÁNYK-s nyomtatványokra bekerülni az ügyintéző neve és telefonszámához.

Amennyiben a program nem tudja az ÁNYK programot megnyitni, úgy kézzel szükséges beállítani az elérési útvonalakat a következő módon:

Az „Osztott könyvtárak esetén” részt csak akkor kell kitölteni, ha az ÁNYK nem a saját gépre van telepítve, hanem irodai hálózat került kialakításra, és a hálózatban mindenki egy helyről éri el. Ebben az esetben ki kell keresni, hogy az abevjava_start.bat file hol található a hálózatban és azt az útvonalat kell megadni.

A „Saját gép esetén” részt akkor kell kitölteni, ha az ÁNYK a saját számítógépünkre van telepítve. Ebben az esetben ki kell keresni, hogy az abevjava_start.bat file hol található meg a gépünkön. Általában ez a (magyar) C:\Felhasználók\Nyilvános\abevjava\abevjava_start.bat (angol) C:\Users\Public\abevjava\abevjava_start.bat helyen található. Ha itt nincs, az intézőben ki lehet keresni a file helyét és bemásolni az elérési útvonalát.

A program automatikusan a Microsoft Word alkalmazást használja a dokumentumok szerkesztésére, így ennek külön beállítása általában nem szükséges, amennyiben van a számítógépre Microsoft Word telepítve.

A nyomtató beállításoknál lehet kiválasztani az alapértelmezett nyomtatót, amelyet a bérprogram használ. Ezt célszerű leellenőrizni a program telepítése után, hogy a számunkra megfelelő legyen beállítva, főleg, ha több nyomtatóra is tudunk a számítógéppel nyomtatni.

bér_bevallások_beállításai.jpg. bér_bevallások_beállításai_2.jpg

bér_bevallások_beállításai_3.jpg


, , ,

08-as bevallások KSH paraméterek beállítása

Az ÁNYK 08-as és 53-as bevallásának helyes kitöltéséhez lehet itt a paramétereket beállítani. Ez az alapja a KSH statisztika bér adatszolgáltatásnak is.

A nyomtatványra vonatkozó évet legfelül az „Év”-nél tudjuk beállítani.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az adott nyomtatványon nem oda kerül a bérelem összege, ahova mi szeretnénk, akkor ezen a felületen kell átírnunk a kódszámot. A program piros nyilakkal jelöli azokat az oszlopokat, amelyeket a 08-as, illetve 53-as nyomtatvány kódjaival kell kitölteni. Ez tulajdonképpen egy közös kód tábla, amely alapján a Relax és az ÁNYK beazonosítja, hogy melyik adatnak hova kell kerülnie. A bérszámfejtőnek kell eldöntenie, hogy az adott elnevezésű bérelem (pl. alapbér) a 08-as, illetve 53-as nyomtatványon melyik sorba és melyik oszlopba kerüljön (pl. az alapbér a 2008M lapon a 381-es sor „b” oszlopába), ez a cikk írásának pillanatában az 12156-os import kódszámú helyet jelenti a 2008M-es lapon (Mezőkód 08 oszlop, nyíllal jelölve).

bér_08_53_beállítása.jpg

Az ÁNYK-ból a következő módon lehet megtudni az egyes nyomtatványok mezőkódját:

 1. Szervíz → Beállítások menüponton belül a Működés fülön be kell pipálni a „Mezőkód kijelzés”-t
 2. Ezzel beállításra került, hogy ha megnyitunk egy nyomtatványt az ÁNYK-ban, és a kurzort egy kitöltendő mező fölé visszük, akkor megmutatja az import azonosítóját (mezőkódját).
 3. Amennyiben szeretnénk kinyomtatni, vagy pdf-ben lementeni, akkor azt Adatok → Üres nyomtatvány kinyomtatása menüpontban tehetjük meg.
 4. A megfelelő nyomtatvány kiválasztása utána egyből a nyomtatási menü jelenik meg, ahol papír alapon, és pdf-ben is lehet nyomtatni, menteni.
 5. Amennyiben több fajta lapból áll egy nyomtatvány (pl. 2008A és 2008M), akkor egymás után nyomtathatók a lapok (először a 2008A, majd nyomtatás, illetve mentés után a 2008M).

bér_08_53_beállítása_ányk_1.jpg. bér_08_53_beállítása_ányk_2.jpg

bér_08_53_beállítása_ányk_3.jpg. bér_08_53_beállítása_ányk_4.jpg

bér_08_53_beállítása_ányk_5.jpg. bér_08_53_beállítása_ányk_6.jpg

bér_08_53_beállítása_ányk_7.jpg. bér_08_53_beállítása_ányk_8.jpg


Jogcím sorszám ellenőrzés

Ide jön majd a tartalom


Hibás bértétlek keresése

A bérszámfejtést a feladás előtt a Bér → Hibás bértételek keresése almenü segítségével ellenőrizhetjük.


Bér listák

Bér → Bér listákban a bérszámfejtéshez kapcsolódó adatokat kérdezhetjük le, excelbe emelhetjük át a fejléc legelső kis ikonjára kattintva.

ber_listak_1.jpg

ber_listak_2.jpg


/home/relaxkon/public_html/dokuwiki/data/pages/bérszámfejtés.txt · Utolsó módosítás: 2020/09/24 12:41 szerkesztette: krisztina